Sopsortering med färgade påsar underlätta arbetet på återvinningen. Foto: SVT

Rosa påsar ska rädda gamla strumpor – och miljön

Uppdaterad
Publicerad

Färgsorteringen av hushållssopor som finns i Eskilstuna, Strängnäs och Örebro utökas med ytterligare en färg. Snart kan man slänga allt från sin fina täckjacka till trasiga strumpor i den rosa påsen – och få det hämtat med de andra soporna.

Villaägarna i Eskilstuna, Strängnäs och Örebro kan slänga sina sopor i samma tunna. Man använder nämligen påsar i sex olika färger, där varje färg representerar ett material. Sedan sorteras färgpåsarna på återvinningscentralen.

Innan systemet infördes år 2011 gick alla sopor till förbränning. Idag går 55 procent till återvinningen.

Rosa för textilier

I höst introduceras en ny påse – den rosa soppåsen, som ska användas för gamla kläder och textilier.

– Vi kan inte odla mer bomull på jorden än vad vi gör idag och ska vi sälja mer bomullkläder så måste vi börja återvinna textilierna, det vill säga fiber till fiber, säger Vesa Hiltula, återvinningschef.

Vesa Hiltula, återvinningschef. Foto: SVT

Från fin jacka till trasiga strumpor

Tanken är att den rosa påsen ska användas för både kläder och textilier.

Återvinningscentralen i Eskilstuna kommer att sortera ut den rosa påsen och skicka den vidare till Avesta, som har en sorteringsmaskin för olika textilier. Det som kan användas av andra kommer att gå till försäljning i Sverige eller utomlands, allt annat kommer att materialåtervinnas för att till slut bli nya kläder.

– Du kan lägga i din fina täckjacka som du vet har ett värde och kan användas av någon annan och du kan lägga i dina gamla strumpor med hål i som ingen kommer kunna använda, säger Vesa Hiltula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.