Hör överläkaren berätta om den möjliga orsaken bakom det tidiga utbrottet i klippet ovan. Foto: SVT/Christine Olsson/TT

RS-viruset eskalerar i Sörmland – barnkliniken bygger ut med fler platser

Publicerad

Det tidiga utbrottet av RS-viruset har under flera veckor orsakat ett högt tryck på barnakuten i Eskilstuna och ovanligt många barn har fått läggas in för vård. Nu ökar man bemanningen för att kunna öppna fler vårdplatser på barnkliniken.

SVT Nyheter Sörmland kunde för några veckor sedan berätta att det var ovanligt högt tryck på barnakuten. Detta efter ett tidigt utbrott av RS-viruset.

Sedan dess har trycket ökat ytterligare och barnkliniken behöver nu gå från 15 till 20 vårdplatser för att klara av situationen.

Överläkaren Jörgen Enarsson berättar att föräldrar inte bara bör hålla de allra minsta borta från miljöer där smittan kan spridas utan även äldre syskon.

RS-virus ger förkylningssymptom

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.