Horsvik ligger vid kusten, knappt tre mil utanför Nyköping. Foto: SVT

Rustningen av Horsvik fortsätter – miljoner föreslås till reparation av byggnader

Publicerad

2018 köpte Nyköpings kommun skärgårdsfastigheten Horsvik av företaget Studsvik. Sedan dess har gården renoverats i omgångar och nu föreslås drygt två miljoner kronor läggas på reparation av byggnaderna.

Under måndagen föreslås kommunstyrelsen i Nyköping att fatta beslut om att lägga 2,2 miljoner kronor på upprustning av totalt tolv byggnader på gården. Bland annat ska boningshuset helrenoveras så att det i framtiden ska kunna hyras ut veckovis.

– Vi ser det här som nästa viktiga steg. Men först ska ju kommunstyrelsen ta sitt beslut och sedan ska pengarna landa hos oss, men sen hoppas vi komma igång med arbetet så snart som möjligt, säger kommunekologen Elin Hultman.

Under 2020 rustades beteshagarna och i september 2021 stod en besöksparkering klar i anslutning till Horsvik. Även skyltning från väg 219 är nu på plats.

– Det blir ju första säsongen med parkeringen, så vi hoppas på många besökare, säger Elin Hultman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer