Ryska Mila i Eskilstuna bedrövad över invasionen: ”Människor vill inte kriga”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över en vecka sedan Ryssland invaderade Ukraina. Ryskan Mila Thoors bor i Eskilstuna men har sin familj kvar i Ryssland. Enligt henne skickades unga ryska män inom militären till Ukraina utan vetskap om att de skulle kriga, nu finns en oro över att hennes bror ska kallas in.

I klippet ovan berättar brodern om hur han skulle reagera om han blir inkallad för att strida.

Eskilstunabon Mila Thoors kommer från södra Ryssland men har också rötter i Ukraina. Hon reagerar starkt på kriget och att det drabbar många civila.

Sörmland och kriget i Ukraina

– Människor vill inte kriga, säger hon.

Cirkulerar desinformation

Det cirkulerar mycket desinformation i Ryssland förklarar Mila Thoors, men hon och hennes familj står inte bakom kriget.

– Ryska medier säger inte att det pågår ett krig, utan en liten militäroperation och att ryska styrkor är välkomna i Ukriana. Sedan ser man andra sidan: att det dör folk, det blir misär och katastrof, säger hon.

Orolig för sin mor

Mila Thoors största rädsla är att hennes snart 86-åriga mamma, som är kvar i Ryssland, ska gå bort under krigstiden och att Mila inte ska kunna åka ner för att begrava henne.

– Om jag åker dit är det inte säkert att jag kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet