Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna vill korta vårdköerna i Sörmland – något som Sverigedemokraterna inte tror de kommer lyckas med. I klippet får du veta mer. Foto: SVT

S-löftet inför valet: Korta köerna i sörmländska vården

Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) och regionstyrelseordförande Monica Johansson (S) levererade under onsdagen ett gemensamt vallöfte. Ett löfte som går ut på att korta köerna i vården.

Socialministern var på besök i Eskilstuna för att bland annat titta på Mälarsjukhuset nya så kallade sekundärförråd. Efter det besöket höll hon och regionstyrelseordföranden en pressträff.

Omprioriteringar

Genom omprioriteringar, fler opertationslag och bättre utnyttjande av nya lokaler vill Socialdemokraterna korta vårdköerna, det vill säga väntetider på exempelvis operationer.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

– Det handlar om ett förhållningssätt. Att inte låta patienten vänta några dagar eller veckor på ett brev i brevlådan, utan man får helt enkelt en tid för att känna att man blir väl omhändertagen och kan planera sitt liv, säger Lena Hallengren.

SD-kritik

Enligt Socialdemokraterna kommer löftet infrias – om de får makten i regionen efter valet.

Oppositionspartiet Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Anton Berglund, är dock skeptisk. Och menar att S under sin tid vid makten inte levererat tillräckligt bra vård.

I klippet hör du honom, socialministern och regionstyrelseordföranden berätta om sin respektive syn på vallöftet och hur det ska infrias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet