Monica Johansson (S) och Jonas Lindeberg (VFP) tillsammans vid landstingshuset i Nyköping på tisdagen. Foto: Maria Lapenkova/SVT

S och VFP bildar koalition i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vård för pengarna har kommit överens om att tillsammans bilda koalition i landstinget i Sörmland. Det meddelade partierna på tisdagsmorgonen.

Enbart Socialdemokraterna och Vård för pengarna innebär dock ingen majoritet i landstinget. De fick tillsammans 48,1 procent av platserna i fullmäktige och behöver nu stöd av ytterligare minst ett parti för att få majoritet.

– Vi är villiga att samarbeta med alla förutom SD. Vi har inte hunnit prata med andra partier men det viktigaste för oss är att man ska vara villig att diskutera precis som vi gjort med varandra, säger Jonas Lindeberg till SVT.

Alliansen sammanträder

Christer Kax Sundberg

Liberalerna, som suttit i koalition med S, C och MP den gångna mandatperioden, vill inte uttala sig om något nytt samarbete.

– Vi har inte fått frågan och i eftermiddag sammanträder alliansen för att samtala kring hur vi ska göra, säger Christer Kax Sundberg (L).

Framgång i valet

De lokala partiet Vård för pengarna ökade med hela sju mandat enligt det preliminära valresultatet och fick 18,3 procent av rösterna.

– Vi har sett att det hänt positiva saker under den här mandatperioden och vi tycker att med Socialdemokraterna får vi den bästa möjligheten att genomdriva vår politik med ett ökat fokus på hälso- och sjukvården, säger Jonas Lindeberg (VFP).

”Rätta samarbetspartnern”

Landstingsrådet Monica Johansson (S):

– Vårt mål med mandatperioden är att sörmlänningen ska ha tillgång till en bra hälso- och sjukvård och med Vård för pengarna och deras perspektiv från vårdgolvet får vi den rätta samarbetspartnern för att kunna nå dit.

Socialdemokraterna har tidigare bildat styrande koalition med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Stödet för MP minskade dock i valet och nu ser partiet ut att tappa sitt mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet