Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kämpar vidare för att det ska gälla hela kommunen, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S). I klippet ovan hör du honom berätta varför kommunen valt 15 områden som nu ska undantas från ebo-lagen. Foto: SVT

Länsstyrelsens beslut: 15 områden i Eskilstuna får undantas

Publicerad

Femton utpekade områden i Eskilstuna kommer att undantas från ebo-lagen. Det har länsstyrelsen nu godkänt. Men den styrande majoriteten kämpar vidare för att hela kommunen ska undantas.

– Vi har tagit vårt ansvar i flyktingmottagandet och behöver fokusera på de människor som är här, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Eskilstuna och Katrineholm är bland 32 kommuner i landet som får göra undantag från ebo-lagen. Kommunerna får ansöka om områden där asylsökande inte får rätt till ersättning om de väljer att bosätta sig där. Detta för att minska trångboddhet och segregation. Men styrande politiker i båda kommunerna vill att hela kommunen ska undantas.

”Vi skiter i det här”

Det är något som regeringen har motsatt sig och i somras beslutades att länsstyrelserna har vetorätt i frågan. När beslutet fattades sa Katrineholms kommunalråd att man inte kommer att skicka in någon ny ansökan – antingen hela kommunen eller inget alls. Den hållningen kvarstår.

– På ren Katrineholmnska skiter vi i den här nu, säger Göran Dahlström (S), Katrineholms kommunalråd och fortsätter:

– Vi kommer inte skicka in någon ny ansökan till länsstyrelsen. Vi ritar inte streck mitt i gatorna och delar ett kvarter i bättre och ett i sämre.

 I Eskilstuna har haft en annan inställning. Tidigare skickade man in en ansökan till länsstyrelsen, som nu godkänt att 15 områden ska undantas från ebo-lagen.

I klippet hör du vad Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har att säga om beslutet.

Dessa demografiska områden kommer att undantas ebo-lagen

Visa

Fröslunda-Björkhultsvägen

Fröslunda-Tallåsparken

Krusgårdsberget

Nyfors Södra

Nyfors Norra

Nyforstorget 

Råbergstorp-Lagersberg

Råbergstorp-Lagersberg

Skiftinge Södra 

Skiftinge Norra 

Västermalm

Viptorp

Årby-Navigatören 

Årby-Notarien 

Ärsta 

Källa: Eskilstuna kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer