Så här såg samlingen på stadshustrappan i Nyköping ut 2017. Nu står det helt klart att den uteblir 2020. Foto: Arkivbilld

Klassiska kortegen ställs in – så blir studentfirandet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i alla andra kommuner i Sörmland så kommer studentfirandet i år se annorlunda ut i Nyköping. Nu har kommunen beslutat om detaljerna.

Med anledning av coronavirusets framfart så har det länge stått klart att studentfirandet i Nyköping kommer att se annorlunda ut, jämfört med tidigare år, när det är dags den 12 juni.

Två anhöriga per elev

På fredagen meddelade ledningen för Nyköpings skolor hur reglerna ser ut för studenter och anhöriga. Studenterna kommer att springa ut klassvis enligt ett schema och utanför får det bara finnas två anhöriga per elev. Kommunen meddelar att man kommer att dokumentera utspringen för de anhöriga som inte kan vara på plats.

Kortege och marsch ställs in

Samtidigt meddelar kommunen att både kortegen genom stadens centrum samt marschen till stadshustrappan ställs in. De båda populära punkterna går helt enkelt inte att genomföra utan att bryta mot de riktlinjer och lagar som finns kopplade till den pågående coronakrisen.

– Vi vill passa på att tacka alla studenter för ert stora engagemang och för alla bra och kreativa idéer som kommit in. Vi är mycket stolta över det stora ansvar ni tagit – och fortsätter att ta i rådande situation.

– Det är ett annorlunda år i år och alla är medvetna om att ni har offrat mycket av ert studentfirande under hela våren, varför vi tror och hoppas att vi tillsammans kan skapa en rolig och unik dag som ni kan minnas med glädje, säger Peter Ekedahl, rektor Nyköpings gymnasium i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.