Foto: svt

Så fuskar svenskarna med bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna fortsätter att fuska med bidrag och ersättningar. Hittills i år har Försäkringskassan krävt tillbaka 190 miljoner kronor efter att ha kontrollerat misstänkt fusk.

Fram till mitten av juni i år har Försäkringskassan krävt tillbaka 190 miljoner kronor efter att ha kontrollerat misstänkt fusk med bidrag och ersättningar. Det är nästan 50 miljoner mer än myndigheten krävde tillbaka under samma period i fjol.

– Vi jobbar hela tiden med att utöka vår kontrollverksamheten och blir duktigare och duktigare på att hitta ärenden att utreda, säger Britt-Marie Hultström, chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet.

Barn som inte dykt upp vid terminsstart

Bland de återbetalningsskyldiga finns en kvinna i Sörmland som kvitterat ut över 180 000 kronor i felaktiga barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning. Det trots att kvinnan varit bosatt med barnen i ett annat land utanför EU i nästan ett år.

Försäkringskassan kan få signaler om felaktiga utbetalningar genom att personal på andra myndigheter som Skatteverket hör av sig. Det händer också att allmänheten ringer och anmäler misstänkta fuskare. Försäkringskassan kontrollerar om misstankarna stämmer genom att kontakta olika myndigheter eller personens arbetsgivare.

Fusk med just barnbidrag upptäcks ofta när skolor och förskolor hör av sig till Försäkringskassan och berättar att barn inte dykt upp till terminsstarten.

Fiktiva skiljsmässor

– Då tar vi kontakter för att utreda om det stämmer. Vi har bra system för att kontrollera just barnbidraget, säger Britt-Marie Hultström.

En annan metod som en del personer använder sig av är fiktiva skiljsmässor. Personerna uppger att de har separerat och bor på olika håll för att på så sätt få bidrag de inte har rätt till.

– Vi har gjort kontrollutredningar och det stämmer att det förekommer, säger Britt-Marie Hultström.

Om Försäkringskassan efter att ha kontrollerat misstankarna kommer fram till att fusk har förekommit så blir personen återbetalningsskyldig. Det händer också att Försäkringskassan lämnar in en polisanmälan om bidragsbrott.

Assistansersättning 32 miljoner

Sjukpenning 31 miljoner

Sjukersättning 28 miljoner

Föräldrapenning 28 miljoner

Barnbidrag 18 miljoner

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer