Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krögaren efter corona-kraschen: ”Det fullkomligt väller in folk nu”

Krögaren efter corona-kraschen: ”Det fullkomligt väller in folk nu”

Publicerad

Besöksnäringen i landet börjar återhämta sig efter corona-kraschen. Det visar såväl statistik över antal gästnätter som en lägesbild från turismutvecklingsbolaget i Sörmland, Stua.

– Det fullkomligt väller in folk till Mariefred just nu, säger Fredrik Åström, ägare för Gripsholms wärdhus och två andra restauranger i hotell- och konferensanläggningar i länet.

Nya siffror från Stockholms handelskammare visar att antalet gästnätter på hotell i juli var den högsta noteringen sedan mars i fjol.

Tvingades stänga

När vi träffade Fredrik Åström i april förra året hade han tvingades stänga såväl Gripsholms wärdshus som Dufweholms herrgård. Nu är läget annorlunda.

– Nu under juli är vi tillbaka på 2019 års nivåer, säger han.

Den bilden bekräftatas även av den lägesbild Stua har, ett utvecklingsbolag för sörmländsk turism.

– Den samlade bilden visar att läget ser allt mer positiv ut, skriver man i ett pressmeddelande.

Anpassat sig efter pandemin

Enligt Stua har många sörmländska turismföretag anpassat sig efter pandemin utvecklat nya erbjudanden som exempelvis vandringspaket och fikakorgar. Såväl hotell och stuguthyrare som campingar uppger att antalet besökare ökar.

Men även utmaningar har rapporterats till Stua – som svårigheter att hitta personal då trycket blev större än väntat och att det krävs att företagen har bra online-tjänster för bokningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer