Så ska den nya stationen i Vagnhärad se ut. Följ med till platsen där ett helt nytt resecentrum ska växa upp då bygget av Ostlänken mellan Järna och Linköping tar sin början. –Tanken är att Vagnhärad ska kunna växa i riktning mot vårt resecentrum, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef. Foto: SVT/Trafikverket

Förslaget: Så ska Vagnhärads nya resecentrum se ut

Publicerad

Den planerade snabbjärnvägen Ostlänkens stopp i Vagnhärad ska byggas nära Kalkbruksvägen med tågstation och resecentrum. Under november har allmänheten möjlighet att lämna synpunkter på både Trafikverkets järnvägsplan och kommunens detaljplan.

– En viktig faktor för oss är att få det här att hänga ihop med Vagnhärad centrum, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa kommun.

Samtidigt som exploateringen av marken pågår för fullt så sker det arkeologiska utgrävningar i området som kan fördröja processen.

– Det har skett såpass mycket utredningar, framförallt med länsstyrelsen, att jag inte tror det ska vara något problem men det kan givetvis fördröja processen, säger Mats Gustafsson.

Om planerna går som det ska planerar Trafikverket och Trosa kommun att sätta spaden i jorden år 2024.

I videon ovanför får du följa med till platsen där ett helt nytt resecentrum planeras för den nya järnvägen.

Ostlänken

• En 16 mil ny järnväg mellan Järna och Linköping.

Ska få stationer på fem platser: Vagnhärad, Nyköping, Skavsta, Norrköping, Linköping.

• Den ska rymma både höghastighetståg och snabba regionaltåg.

• Järnvägssträckan är den första delen av nya stambanor i Sverige.

• Trafikverkets mål är att Ostlänken ska stå klar för persontåg 2035.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.