Eskilstunajornalisten Mathias Ståhle berättar hur skjutvapen hamnar i kriminellas händer. Foto: SVT

Så hamnar skjutvapen i händerna på kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Vapnen som används vid skjutningar av kriminella  i Sverige och Sörmland är ofta ombyggda gas- eller startpistoler. Det menar Eskilstunajournalisten Mathias Ståhle på Svenska dagbladet som tillsammans med kollegan Jani Pirttisalo Sallinen skrivit boken Vapensmederna.

Enligt Mathias Ståhle kommer vapnen som används vid skjutningarna inte sällan från forna krigshärdar, exempelvis forna Jugoslavien. Men sedan några år tillbaka florerar även en annan typ av vapen.

– Vapen som byggs om i illegala vapensmedjor i Sverige, bland annat i Sörmland, säger han.

Skjutningarna i Sverige

Replikor byggs om

Enligt Mathias Ståhle handlar det ofta om replikor av riktiga vapen som det inte är meningen att man ska kunna använda med skarp ammunition.

De som bygger om vapnen är ofta vanliga hantverkare som står långt ifrån de kriminella som använder vapnen i slutänden.

– De personer som vi tittat på finns ofta på landsbygden. Många av dem har en bakgrund som jägare eller sportskyttar.

Kritik från sportskyttar

Ni har fått viss kritik från lagliga jakt- och sportskyttar som menar att ni överdriver problemet...

– Ja, de känner sig misstänkliggjorda, men det ska de inte behöva göra. Problemet är inte att jakt- och sportskytte finns eftersom den övervägande merparten av alla jägare som finns i Sverige är hederliga och skötsamma.

I klippet berättar Mathias Ståhle mer om var vapnen kommer ifrån och hur kedjan ser ut från vapensmedja till den kriminella person som trycker på avtryckaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet