Extremismarbete under hård kritik i Eskilstuna

Publicerad

Det var sommaren 2014 som arbetet mot den våldsbejakande extremismen tog fart när regeringen utsåg en nationell samordnare. Eskilstuna kommun började tidigt jobba med frågan, men allt gick inte som det var tänkt.

Redan till hösten 2015 hade Eskilstuna kommun tillsatt en arbetsgrupp med representanter från både polis, kommun och de olika trossamfunden. Tillsammans skulle gruppen, ledd av kommunens samordnare Tryggve Lundh, upptäcka signaler på radikalisering.

Läs mer: Så ska unga extremister upptäckas i tid

Många lämnade tjänsten

När Lundh gick i pension samma år fick kommunens en ny samordnare. Men det dröjde inte länge innan hon också lämnade tjänsten. Enligt egen uppgift handlade det om att hon inte hade tid att fullfölja uppdraget.

Mehmet Hasanbegovic. Foto: SVT

Efter det låg arbetet med våldsbejakande extremism delvis nere tills socialchefen Mehmet Hasanbegovic själv tog över uppdraget, samtidigt som han började en rekryteringsprocess av en ny samordnare.

Till slut föll valet på den 38-åriga juristen från Lund – Ewa Spasowski.

Misslyckade samarbeten och ingen stöttning

Förutom flera byten av samordnare har Eskilstuna kommun kritiserats för själva arbetet med extremismfrågan.

Förra året upptäcktes att kommunens journummer för personer som vill ha råd och hjälp i frågor om våldsbejakande extremism lades ner i all tysthet, trots att kommunens webbplats informerade om att telefonen var igång dygnet runt.

Läs mer: Stödlinjen för anhöriga till extremister lades ner

Även samarbetet som hade inletts mellan Eskilstuna och Stora moskén blev en besvikelse för trossamfundet som kände sig lämnade av kommunen. Moskén hade rustat upp sina lokaler för en ungdomsverksamhet som på tidigt stadium skulle fånga upp extremism, men det stöd som kommunen utlovade kom aldrig.

Läs mer: Muslimer besvikna på samarbete mot extremism

Nu hoppas kommunen på att den nya samordnaren, som tillträdde i måndags, ska sätta Eskilstunas arbete mot våldsbejakande extremism på kartan igen.

– Nu känner vi att vi vill återta ledartröjan och jag tror att vi inom snar framtid kan vara lika bra som vi var i början, säger Mehmet Hasanbegovic, socialchef på Eskilstuna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.