Amjad Shammaa berättar hur lätt det är att hitta en svart bostad. Foto: SVT

”Allt mellan 15.000 och 25.000 kronor för ett svartkontrakt”

Uppdaterad
Publicerad

Den svarta marknaden kan vara den enda vägen till ett bostadskonstrakt för många. Esklistunabon Amjad Shammaa från Syrien, som själv bor lagligt, berättar om den dolda men ändå så lättillgängliga svarta marknaden.

Amjad Shamma flydde från Syrien och hamnade i Eskilstuna för två år sedan. Förra året fick han uppehållstillstånd.

Amjad har hållit sig borta från den svarta marknaden. Han har ett arbete, pratar flytande engelska och är aktiv i Eskilstuna. Detta har gett honom nya kontakter som lett till att han kunnat hyra in sig som inneboende hos en svensk familj helt legalt.

#BOSTADSÖKES

– Jag anser mig själv vara lyckligt lottad. Många andra som jag känner har fått betala för att få första- eller andrahandskontrakt. Och de summor som betalas har höjts den senaste tiden. Vi pratar om allt mellan 15.000 och 25.000 kronor, berättar Amjad Shammaa.

Svarta marknaden – enda valet

Utan eget boende får inte nyanlända med uppehållstillstånd börja läsa svenska. Man får heller ingen hjälp av myndigeheter som Arbetsförmedlingen att komma igång med praktik eller arbete. Allt hänger på att man har en egen bostad. Detta är en av orsakerna till att många vänder sig till den svarta marknaden.

– Jag känner folk som har köpt svarta jobbkontrakt eftersom många privata hyresvärdar kräver att man har en annan inkomst än den från Arbetsförmedlingen eller andra myndigheter. På så sätt kan de få en bostad. Andra betalar 500 kronor i månaden för att få stå skriven på en adress och på så sätt påbörja sin etablering.

Inte bara nyanlända

Vi har försökt komma i kontakt med personer som hyr svart men på grund av rädsla har ingen velat ställa upp. Vi träffar dock en kvinna som berättar att den svarta marknaden erbjuds till fler än bara nyanlända.

– Jag har fått förslag på förstahandskontrakt om jag betalar 30.000 kronor men jag kände att det inte är så det ska vara, berättar kvinnan som inte vill ha med sitt namn.

– Jag har lagt ut krokar överallt i hela Sverige men till och med ute på landsbygden är det ett års väntetid. Och det är så även för oss som är födda och uppvuxna här i Sverige. Så jag förstår verkligen hur det är för flyktingar i dag.

I klippet ovan ser du Amjad Shammaa visa var förmedlare av svarta bostäder finns och hur kontakten med dem går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet