Kriminologen och genusvetaren Nina Rung tar upp tre punkter som kan uppmärksamma, förebygga eller stoppa våld i nära relationer. Foto: SVT

Så kan våld i nära relationer förebyggas

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Sörmland kommer att etablera ett kompetenscentrum mot våld i nära relationer från och med januari nästa år.

En del i det arbetet är att utbilda personal kring det sexualiserade våldet. Och det är kriminologen och genusvetaren Nina Rung som håller i utbildningen.

Det här innebär satsningen

Det nya kompetenscentret kommer att bestå av en stödfunktion för medarbetare i vården. Där kommer de kunna få hjälp med hur de ska arbeta för att upptäcka och omhänderta personer som är utsatta för våld i nära relationer.

Utöver det kommer Mälarsjukhuset, Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset upprätta mottagningar för sexuellt utsatta.

Man kommer även att inrätta ett barnskyddsteam som har spetskompetens inom området.

I klippet ovan berättar kriminologen och genusvetaren Nina Rung om hur våld i nära relationer kan uppmärksammas, förebyggas och stoppas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.