Josefin Lindberg, verksamhetsutvecklare för logistik, och Åsa Hessel, beredskapschef, inom Region Sörmland. Här berättar Josefin Lindberg om ”Robin Hood-metoden”, som gjort att Sörmland klarat materialkrisen. Foto: SVT/Aymen Mussa

Så klarar Region Sörmland materialkrisen på sjukhusen: ”Robin Hood-metoden”

Publicerad

Efter leveransproblemen hos den nya distributören av sjukhusmaterial, Apotekstjänst, tvingades flera regioner att ställa in operationer. I Sörmland har vården kunnat bedrivas tack vare egna lager och ett system som regionen kallar för ”Robin Hood-metoden”. Men läget för personalen har varit tufft.

På godsmottagningen på Mälarsjukhuset tar Marianne Mattila under torsdagen emot dagens andra leverans. Ända sedan i början av oktober när fem regioner bytte leverantör av sjukvårdsmateriel har det varit kaos. Personalen vet inte när lastbilsbuden dyker upp.

– Vi vet inte om det kommer fyra eller 15 pallar. Det kommer budbilar hela tiden under dagen och vi vet inte mängden, säger Marianne Mattila.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Egna lager räddar situationen

Men Region Sörmland har till skillnad från de övriga fyra regionerna klarat sig lindrigt undan krisen kring förbrukningsmateriel. Mycket tack vare att varje sjukhus haft egna lager. 

Nu kommer även Region Uppsala att införa beredskapslager för att minska sårbarheten. På Akademiska sjukhuset hade man fram till i måndags ställt in 150 operationer.

– Utifrån de förutsättningar vi har haft med uteblivna och små leveranser har vi ändå klarat det. Det var vårt mål från början, att vi inte skulle behöva ställa in något. Alla patienter har fått den vård som de ska ha, säger Åsa Hessel, beredskapschef inom Region Sörmland.

Delar enligt ”Robin Hood-metoden”

Enligt regionen finns det ett politiskt beslut från 2014 om att länet ska ha ett centralt system för materialhantering. De varor som inte funnits i lagret har kunnat delas mellan enheterna på sjukhusen.

– Det som vi inte har haft i lager i sekundärförrådet har vi kunnat hämta ute på enheterna enligt ”Robin Hood-metoden”, där vi delar och ger mellan enheterna, säger Josefin Lindberg, verksamhetsutvecklare för logistik.

Region Sörmland befann sig i stabsläge under ett dygn och bildade samma dag en krisgrupp. Krisgruppen beslutade under förra veckan att regionen skulle göra beställningar direkt från egna upphandlade leverantörer, för att kunna vara säkra på att få material som behövs för veksamheten.

Från regionens sida kommer man nu att titta på hur man ska utöka kapaciteten på de egna lagren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet