Foto: TT

Bedragare lurar 90-åringar på pengar – säger att de är barnbarn

Uppdaterad
Publicerad

De knackar på hos äldre kvinnor, utger sig för att vara kompisar till kvinnornas barnbarn och lurar på det sättet till sig pengar. Bara under helgen har tre kvinnor drabbats och nu varnar Eskilstunapolisen för bedragarna.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om äldre som på olika sätt blivit lurade på pengar av bedragare. Det har bland annat rört sig om personer som ringt upp äldre, utgett sig för att vara deras läkare och efterfrågat pengar för en ny medicin.

LÄS MER: Äldre luras på pengar

barnbarnsbedragare

Saknades 700 kronor

Nu har bedragarna varit framme igen. I helgen har tre äldre kvinnor anmält att de blivit lurade. I ett av fallen har en okänd man knackat på hos en 87-årig kvinna i Eskilstuna och sagt att han är kompis med hennes barnbarn.

– När han efter en stund lämnar lägenheten upptäcker kvinnan att 700 kronor saknas i hennes plånbok, säger Lennart Vestergren på Eskilstunapolisen.

”Säger att bilen gått sönder”

I helgens två andra fall har okända män ringt upp två Eskilstunakvinnor i 90-årsåldern och utgett sig för att vara deras barnbarn.

– De säger att deras bil gått sönder, att de behöver låna pengar och att det snart kommer förbi en kompis för att hämta upp pengarna, säger Vestergren.

Kan vara samma gärningsman

En stund senare knackade det på dörren och kvinnorna lämnade då över 1500 respektive 2000 kronor.

– Det här har förekommit tidigare, men det är ovanligt med tre fall så här nära inpå varandra. Förmodligen rör det sig om samma gärningsmän i åtminstone två av fallen, säger Vestergren.

I nuläget finns ingen misstänkt för brotten.

För att färre ska bli utsatta uppmanar polisen till följande:

• Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer, bankkortsnummer eller dylikt till någon som påstår sig ringa från myndighet, bank eller liknande.

• Lås dörren och släpp inte in för dig okända personer som inte kan legitimera sig.

• Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Källa: Polisen Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

barnbarnsbedragare

Mer i ämnet