En av bränderna som orsakat dödsfall är en lägenhetsbrand i Eskilstuna för drygt två år sedan. Foto: Pierre Skytt

Så många dödsbränder har inträffat i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1999 har 32 bränder som orsakat dödsfall inträffat i Sörmland. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tidningen Hem och hyra tagit fram.

Enligt MSB är inte den vanligaste orsaken till så kallade dödsbränder att någon medvetet tänder eld på en bostad. Utan den mest förkommande orsaken är bränder till följd av rökning. Exempelvis att kläder eller möbler fattat eld från en cigarett.

Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, menar att det är vanligare att det brinner hos högutbildade personer. Men att de lyckas ofta släcka bränderna

– Det är inte den grupp som det brinner mest hos som omkommer. De som omkommer gör det snarare på grund av sårbarhet, och om det då börjar brinna så ligger man illa till, säger han till Hem och Hyra.

Antal dödsbränder i Sörmlands kommuner 1999-2018:

Eskilstuna: 13

Nyköping: 7

Flen: 6

Katrineholm: 4

Strängnäs:1

Vingåker: 1

Oxelösund: 0

Trosa: 0

Gnesta: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.