Arkiv. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: David Cheskin

Så många sälar sköts i Sörmland

Publicerad

Inget län i hela landet lyckades komma upp till den tilldelade kvoten som man fått från Naturvårdsverket. I Sörmland sköts 28 av 60 sälar.

– Det finns inte många jägare som är intresserade, säger Per Risberg, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Sälen är ett djur som många yrkesfiskare tröttnat på. Enligt Jägarförbundet finns det nu nästan 100 000 sälar längs den svenska kusten.

Men antalet jägare är det desto färre av, enligt Jägarförundet finns det knappt ett hundratal säljägare kvar.

– Det är ett fåtal jägare som ägnar sig åt det här, säger Per Risberg.

Under förra året fälldes 28 sälar i länet, den tilldelade kvoten låg på 60 sälar. Enligt Naturvårdsverket ser det likadant ut i resten av landet.

Många yrkesfiskare som fått sina fiskenät förstärda eller fiskar uppätna av sälar kan få en skadeersättning från Länsstyrelsen. Enligt Tomas Stenström, som arbetar som länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Sörmland, är det väldigt vanligt att fiskare vill ha ersättning.

– Så gott som alla brukar komma in och yrka på sälskadersättningen, det är liksom ingen som avstår, säger han.

Enligt honom måste man som yrkesfiskare kunna visa på vilka skador som sälen orsakat.

– De säger att sälen orsakar stora skador och att de får använda andra redskap för att klara sig undan, men det är inte alltid det hjälper. Det är helt klart ett problem, säger han.

Antalet fällda gråsälar i Sörmland

Sörmland: 28/60 (2019)

Sörmland: 11/35 (2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.