Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så märker butiker och restauranger i Nyköping av ekonomiska nedgången

Publicerad

Stigande räntor och inflation på rekordnivåer gör konsumenterna försiktiga inför julhandeln. Så ser det i alla fall ut när SVT Nyheter Sörmland tar tempen bland butikerna centrala Nyköping.

Bilden av ett knepigt läge för butiker och restauranger bekräftas av Birgit Båvner, styrelseordförande i Nysam, föreningen som jobbar för samverkan mellan butikerna i Nyköping.

Orsaken är stigande omkostnader för bland annat el, samtidigt som försäljningssiffrorna går nedåt på vissa håll.

– Vi hör redan om verksamheter som balanserar precis på gränsen. Och det är klart, tappar man då intäkter så kommer det att bli några frostnätter här, säger Birgit Båvner.

Birgit Båvner, styrelseordförande i Nysam. Foto: SVT

Positiva besökssiffror

Samtidigt kan Nyköping visa upp positiva siffror när det kommer till så kallat Cityindex, en nationell rapport från Fastighetsägarna och HUI Research som visar omsättningsutvecklingen för butiker, restauranger och hotell i ett hundratal stadskärnor runt om i Sverige.

Årets cityindex för Nyköping ligger på 108, vilket innebär att fler väljer att stanna i Nyköping och handla istället för att åka till andra kommuner.

I klippet: Så märker handlare i Nyköping av att konsumenter håller hårdare i plånboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.