Att visa lördagens match kostar en del för kommunerna. Foto: Bildbyrån

Så mycket kostar fotbollsmatchen för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Tillstånd, vakter och städning. Kommunerna som valt att sända Sverige–England får också betala för kalaset.

Att visa matchen på Strömsholmen kommer att kosta Eskilstuna kommun ungefär 100 000 kronor, uppger kommundirektören Pär Eriksson. Förutom hyran av anläggningen kostar det att ordna med vakter, toaletter, soptunnor och liknande.

Men kostnaden är motiverad, tycker han. 

– Fotboll är stort och fångar de flestas intresse, inte bara de idrottsintresserade. Vi ser det som en fin gest till Eskilstunaborna. När vi fattat det här beslutet så har vi vägt in kostnaden och tyckt att det är rimligt. Det sker inte varje år – det var 24 år sedan sist, säger han.

Vill fortsätta det gemensamma firandet

Katrineholm betalar 50 000 – 60 000 kronor per match, och pengarna tas från ”oförutsedda utgifter”. Fotbollsfesten är ett sätt att bygga vidare på stadens 100-årsfirande förra året, berättar kommunens pressansvarige Geza Simon.

– Under hela 2017 firades födelsedagen på en mängd olika sätt. Katrineholmarna gick många gånger man ur huse för att delta i de olika evenemangen. En form av gemenskap bland oss kommuninvånare växte fram som är svår att beskriva. Det är en känsla. Allt detta bygger vi vidare på i år, genom att bland annat följa Sverige i fotbolls-VM, säger han.

Slopade tanken på sponsorer

Strängnäs kommun kommer att betala cirka 50 000 kronor för att kunna visa lördagens match. Det avser hyra av led-skärm och väktare under några timmar och det är kommunstyrelsen som pungar ut.

– Pengarna tas från kommunstyrelsens post för oförutsedda utgifter, så det är inte något annat som blir lidande för det här, säger Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Inledningsvis övervägde Strängnäs kommun att leta sponsorer, berättar hon. Men efter att reglerna för sändningstillstånd granskats närmare slopades den idén.

– Man får inte visa betalkanalsprogram och ha någon annan som sponsrar, då kostar det mycket mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.