Den 6 december 2016 fyllde Lilla stadsmuseet två år och i samband med det invigdes en ny utställning om 1700-talets Eskilstuna. Foto: SVT

Så mycket satsade kommunerna i Sörmland på kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Katrineholm satsade man mest procentandelar på kultur under 2016. 2.2 procent av kommunens totala verksamhetskostnader gick till kulturverksamhet, enligt Myndigheten för kulturanalys. I Nyköping och Flen var procentandelen lägst.

Bibliotek, allmän kulturverksamhet, musik- och kulturskola och stöd till studieorganisationer ingår i kommunernas nettokostnader för kultur. I Nyköping och Flen satsade man minst med 1.7 procent.

– Antalet kronor som kommunerna lägger på kultur ökar, men procentandelen av den totala budgeten minskar. Det beror på att man lägger mer pengar på till exempel äldrevården. Kommunernas budget kan vara ganska ansträngd och då prioriteras större procentandel till annat, säger Emma Bergmark, utredare och statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys.

I Katrineholm satsade man mest i Sörmland av procentandelarna under 2016. På kulturnämnden menar man att oavsett mätningarna så är Katrineholm en stad som satsar mycket på kulturen.

– En del beror så klart på kommunen, men framförallt beror det nog på att Katrineholm har ett rikt föreningsliv. Sen har vi kulturskolan som spelar stor roll, säger Cecilia Björk (S), ordförande kulturnämnden.

Katrineholmssatsningar

Nu satsar Katrineholm nästan en miljon kronor på att smycka ut Talltullsrondellen som ska blir klar nästa försommar. På fredag invigs även den 78 meter långa väggen i norra statsdelen som nu målats. Till nästa vår kommer det också finnas en stationär teater i det gamla järnvägshuset. Något som Katrineholm inte haft tidigare.

– Nu är lokalen en fantastisk ungdomslokal där man kan syssla med kultur. Annars tycker jag det är svårt att se kultur som en enskild företeelse. Jag tycker mig se det sträcka sig in i andra verksamheter. Vart går gränsen för kultur och idrott till exempel? säger Cecilia Björk (S).

Sammantaget ser man på Myndigheten för kulturanalys att kommunerna lägger allt mindre pengar av budgeten på kultur.

– Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. Vår statistik sträcker sig så långt som 1998 och framåt. Minskningen har pågått sen dess, säger säger Emma Bergmark.

Statens utgifter för kultur samma år var 11,9 miljarder kronor, medan landstingens kulturutgifter var drygt 4 miljarder.

Kommernas nettokostnader för kultur 2016

Eskiltuna 2.0 procent

Flen 1.7 procent

Gesta 1.5 procent

Katrineholm 2.2 procent

Nyköping 1.7 procent

Oxelösund 1.9 procent

Strängnäs 1.9 procent

Trosa 2.0 procent

Vingåker 2.1 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.