Så ökar hemlösheten i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan räknade man med att det fanns runt 50 akut hemlösa personer i Sörmland. I dag räknar man med att det finns ungefär lika många bara i Eskilstuna.

Socialstyrelsen kartlade hemlösheten i Sverige 2011, och fann då drygt 900 personer som levde i någon form av hemlöshet i Sörmland.

Runt 50 av dessa befann sig i så kallad akut hemlöshet. Det vill säga den grupp som är hänvisad till härbärgen eller andra akuta boenden, och i brist på dessa får sova utomhus eller på offentliga platser.

En ökande trend

Men den akuta hemlösheten ser ut att ha ökat sedan dess.

I Nyköping för man egen statistik för varje år. Där hade man år 2011 sju akut hemlösa personer. 2015 var den siffran 21 personer. Och i Eskilstuna, där man för fyra år sedan hade 37 akut hemlösa, räknar socialförvaltningen i dag med mellan 40 till 50 personer i samma situation.

Här tillkommer också den stora grupp EU-migranter som bosatt sig i exempelvis bilar eller husvagnar runt om i länet, men som inte syns i statistiken då de inte är folkbokförda i kommunerna.

Hemlöshetens olika ansikten

Socialstyrelsen delar in hemlösheten i fyra olika ”situationer:

Akut hemlöshet – situation 1

En person är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddat boende (exempelvis kvinnojour) eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen.

Institutionsvistelse och kategoriboende – situation 2

En person befinner sig på kriminalvårdsanstalt eller stödboende inom socialtjänsten, landstinget eller en privat vårdgivare, alternativt på ett hem för vård eller boende (HVB) eller SIS-intuition, och ska skrivas ut inom tre månader. Personen har inte någon bostad ordnad inför utskrivningen.

Långsiktiga boendelösningar – situation 3

En person bor i en bostad som kommunen har ordnat exempelvis försökslägenhet, träningslägenhet, socialt kontrakt, på grund av att personen inte får tillgång till en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden.

Eget ordnat kortsiktigt boende – situation 4

En person bor tillfälligt och utan kontrakt hos vänner, bekanta eller släktingar eller har ett inneboendeeller andrahandskontrakt på mindre än tre månader hos släkt, vänner eller andra privatpersoner. Personen har av detta skäl varit i kontakt med socialtjänst eller någon annan verksamhet som ger stöd.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.