Det var 51,2 procent av sörmlänningarna som gick och röstade i EU-valet. Foto: TT

Så röstade sörmlänningarna i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gick sörmlänningarna till valurnorna för att välja vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande fem åren. I år var valdeltagande större jämfört med 2014.

Det var 51,2 procent av sörmlänningarna som gick och röstade i EU-valet, vilket är en ökning jämfört med 2014 där deltagandet låg på 45,7 procent.

Störst stöd bland sörmlänningarna fick Socialdemokraterna med 27,7 procent. Sverigedemokraterna var det parti som växte mest i Sörmland och ökade med 6,3 procentenheter, och var därmed näst största parti. Partiets starkaste fäste var i Vingåker där det fick 22,6 procent av rösterna.

EU-valet 2019

Liknande trender på riksnivå

Det parti som sjönk mest var Liberalerna, som inte kom över fyra procent i någon av de sörmländska kommunerna.

Liknande trender fanns på riksnivå. Även där blev Socialdemokraterna största parti, Sverigedemokraterna gick framåt och Liberalerna backade, men höll sig över fyraprocent-spärren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet