Maria Ljungblom, samhällsbyggnadschef i Nyköping. Den nya entrén till lasarettet är klar för invigning. Foto: SVT

Så ska det nya lasarettsområdet i Nyköping utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste åren kommer det hända mycket i området mellan Nyköpings lasarett och det nya resecentrum som snart börjar byggas. Planerna ritas upp gemensamt av Nyköpings kommun och Region Sörmland.

Sedan flera år tillbaka pågår en förändring av området mellan järnvägsstationen och lasarettet i Nyköping. Ett nytt resecentrum ska byggas och lasarettet byggs ut och får en ny huvudentré. Det planeras också för ett stort antal bostäder i det gamla industriområdet Nöthagen intill det blivande resecentrum.

Tror på många bostäder

– Det blir ju väldigt attraktivt det här området, inte minst när Ostlänken så småningom kommer igång, och vi tror ju att mycket av det bostadsbyggande som kommer att ske blir i det här området, säger Maria Ljungblom, samhällsbyggnadschef vid Nyköpings kommun.

Under måndagen presenterade Nyköpings kommun och Region Sörmland en utbyggd version av den tidigare befintliga avsiktsförklaringen gällande en framtidsvision för området.

Tänkt parkeringslösning

– Vi tittar på att utveckla ett parkeringshus, eller mobilitetshus som vi kallar det för, då för att lösa parkeringsbehovet i området, säger Maria Ljungblom.

Bygget av Nyköpings nya resecentrum ska inledas under 2023 och kommer att ta mellan tre och fem år att färdigställa. Lasarettets nya huvudentré med tillhörande vårdbyggnad invigs nu under januari och ytterligare en vårdbyggnad ska stå klar 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.