Magdalena Lindfeldt, planeringsarkitekt på Eskilstuna kommun, berättar att ortsanalysen är ute på samråd fram till den 15 september. Foto: SVT

Så ska Kvicksund utvecklas – 2 000 bostäder år 2050

Publicerad

2 000 nya bostäder, ett nytt äldreboende och flera träffpunkter i Kvicksund, det är några delar av den satsning som Eskilstuna kommun och Västerås stad står bakom för att utveckla Kvicksund till år 2050. Men det är inte första gången Kvicksundsborna har fått höra att det ska satsas på orten.

– 2 000 nya bostäder!? Då försvinner ju idyllen, syftet med att bo här, säger Leif Brunnberg som bott i Kvicksund i över 40 år.

Men Kvicksundsbon Ulrica Blomqvist vill att satsningarna verkligen blir av. Hon har hört att det ska satsas på orten under många år men hon har inte sett någon skillnad.

– Det hade varit fantastiskt så att alla kan ha möjlighet att bo här om man så önskar, för det är ett fantastisk ställe, säger hon.

Ulrica Blomqvist. Foto: SVT

”Både möjligheter och hinder”

Även om en del Kvicksundsbor är skeptiska till satsningen menar Eskilstuna kommun och Västerås stad att orten är en viktig del av Mälardalen med pendlingsavstånd till båda kommunerna.

– Mycket av det som har kommit fram när vi pratat med boende är stoltheten av att bo här samt det mälarnära läget. Sedan finns ju riksvägen och järnvägen som utgör både möjligheter och hinder, säger Magdalena Lindfeldt, planeringsarkitekt på Eskilstuna kommun.

Nytt centrum

Förutom de nya bostäderna ska orten kan även få sitt första äldreboende. Samtidigt ska flera träffpunkter som bibliotek och ett centrum byggas intill tågstationen.

I ortsanalysen har kommunerna även pratat med barn och ungdomar på Tegelvikens skola för att bland annat få veta vad som finns att göra på fritiden på orten.

Elis Persson och Henry Ryckertz vill se fler aktiviteter för ungdomar i Kvicksund. Foto: SVT

I klippet ovan kan du höra vad några Kvicksundsbor tycker om satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.