Mikael Gustafsson berättar om hur han gjorde ”Forrester”. Foto: SVT/Lars Adolfsson

Så skapades skelettmonstret

Publicerad

I Gnestaskogen står “Forrester”, ett över två meter högt monster. Tanken var att skrämma bärplockare, men reaktionerna blev inte vad konstnären hade hoppats på.

– För några dagar sedan var det en kö här där familjerna väntade på att få ta bilder med “Forrester”, säger konstnären Mikael Gustafsson.

På 80- och 90-talet blev det mycket skräckfilm för Mikael, något som ligger till grund för hans skapande idag.

– En del verk skapar sig av sig självt och då vet man inte var inspirationen kommer ifrån, men man kan ju misstänka att det har varit mycket skräckfilm och skräcklitteratur, säger Mikael Gustafsson.

Historier och fantasi

Till konsten som Mikael skapar lägger han gärna till en liten historia som ska säga lite mer om verken och samtidigt sätta igång fantasin.

– Man berättar inte allt utan hoppas på att betraktaren själv lägger till en historia som i sin tur skrämmer, säger Mikael.

En av hans skapelser är en liten hustomte i en låda.

Reaktioner

Det är det makabra som Mikael tror lockar med hans konst.

– Det här är lite spännande, lite förbjudet. Lite som att se en skräckfilm, varför vill man bli skrämd, säger han.

– Det är reaktionen som har ett högt värde för mig och ju starkare reaktionen är desto roligare är det för mig som skapare, fortsätter han.

Mitt uppe i allt skapande och skräck är han ganska nöjd med sin lilla ateljé i den sörmländska skogen.

– När jag har suttit och skapat en dag är man så rofylld att det inte är klokt, jag har haft ett “vanligt” jobb och då var man allt utom rofylld när man kom hem. Det här är riktig medicin för själen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.