I Gnesta och Eskilstuna ligger mest svenskproducerad mat på de offentliga måltidstallrikarna, enligt en ny undersökning. Foto: TT

Undersökning: Mest svenskproducerade måltider i Gnesta och Eskilstuna

Publicerad

Eskilstuna och Gnesta är de sörmländska kommuner som serverar mest svensk mat på de offentliga måltidstallrikarna. Det framgår av svaren i en enkät som skickats ut till landets kommuner av lantbrukstidningen Land och Lantbruk.

Enligt projektet Mattanken, som jobbar med hållbara offentliga måltider, är det som mest möjligt att servera 78 procent svensk mat på tallriken eftersom inte alla slags varor kan produceras i Sverige. I Eskilstuna och Gnesta ligger siffran på 73 procent, vilket är högst i länet.

Skillnader mellan kommunerna

Samtidigt skiljer sig kommunernas redovisningar av siffrorna åt. Trosa har exempelvis bara uppgett hur stor del av deras animaliska produkter som är från Sverige: 96 procent.

Från Nyköpings sida har man valt att redovisa animaliska produkter för sig. Siffran låg då på 85 procent, medan siffran för de offentliga måltiderna i sin helhet låg på 65 procent – den lägsta siffran i länet.

Sett till hela landet toppas listan av Skövde, där nära 77 procent av maten på kommunens offentliga tallrikar har svenskt ursprung.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland annat om hur dina gamla matrester kan ge ett saftigt bröd. Foto: Daniel Díaz/SVT

Hur många procent av den mat ni serverar har svenskt ursprung?

Eskilstuna: 73 %

Flen: 70 %

Gnesta: 73 %

Katrineholm: 68%

Nyköping: 65 % totalt, 85 % för animaliska produkter

Oxelösund: 70 %

Strängnäs: 66,44 %

Trosa: 96 % för animaliska produkter

Vingåker: 71%

Källa: Land och Lantbruk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.