Maria Llerena spelar Gustav Vasa och regisseras av Charlotta Huldt i Vasaspelet vid Strängnäs domkyrka. Foto: Albin Aghamn

Salsadrottning spelar Gustav Vasa: ”Madre mia!”

Publicerad

Vid årets Vasapel i vid domkyrkan i Strängnäs gestaltas Gustav Vasa av sex olika skådespelare. En av dem är salsadrottningen och före detta barnprogramledaren Maria Llerena.

– När jag fick frågan tänkte jag: madre mia, ska jag spela kung av Sverige?, säger artisten.

Regissören Charlotta Huldt beskriver årets upplaga av Vasaspelet som ett folkbildande folklustspel. Händelseförloppet som ledde till att Gustav Vasa valdes till kung här 1523 får man följa genom hushållerskan Mariannes perspektiv.

– Åskådaren får en inblick i hur det gick till på den tiden, inte minst för kvinnorna.

”Har roligt på scenen”

Vasaspelet är årligen återkommande och som traditionen bjuder spelas kungen av olika personer varje kväll. Ebba Witt-Brattström, Carl Jan Granqvist och den lokala företagaren Jan Persson är tre av dem. Vid helgens final är det Kubafödda Maria Llerena, med sommarhus i Stallarholmen, som axlar manteln.

– Min främsta styrka som skådespelare är att jag har roligt på scenen, och det kommer publiken att upptäcka, säger hon.

Ordförande: Vi kan göra mer

2023 firas 500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till kung och Vasaspelets ordförande Maria von Beetzen tror att det finns stor dragningskraft i den forne regentens stjärnglans.

– Det här är relativt outvecklat och vi kan göra mycket mer. Men då måste verkligen alla hjälpa till. Inte bara ideella föreningar, företag och anslagsgivare, utan även kommunen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.