Innan de fick hjälp bodde Samir Bogdan Gusițä och hans familj i en minibuss. Foto: SVT

Samirs familj sov i en bil – i februari

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland finns strax under 200 EU-migranter, varav många inte kommer ha ett varmt boende i vinter. Samir i Katrineholm bodde förut i en minibuss tillsammans med sin familj.

Samir kom till Sverige från Rumänien i februari i år i hopp om jobb, vilket han också haft till och från. Men de flesta dagar har han ändå varit tvungen att tigga.

På nätterna sov han och hans familj i en minibuss, som de försökte ha igång så mycket de kunde för värmens skull.

– Vi brukade använda lite av pengarna för att köpa mat och resten spenderade vi på diesel till bilen, för det behövde vi på natten, säger Samir.

Men pengarna räckte inte för att hålla bilen igång hela nätterna, och så fort de stängde av så blev det kallt igen.

– Det var som att sova utomhus, fast vi var på insidan, säger Samir.

När vädret tillät det lagade de mat utomhus på stormkök, men när det regnade fick de ställa köket i framsätet och laga mat med nedvevade rutor.

Kommunerna agerar olika

När det kommer till att ge tak över huvudet till EU-migranter så är det länets kyrkoförsamlingar och idéella krafter som drar det stora lasset. Totalt har man nu i vinter lyckats inhusera runt 90 av de mellan 140 och 180 migranterna i församlingslokaler eller hos privatpersoner. Resterande sover fortfarande i exempelvis bilar och husvagnar.

Och hur mycket man bidrar med från kommunalt håll skiljer sig från kommun till kommun. I Katrineholm gör man till exempel ingenting.

– Att ordna bostäder åt EU-migranter är inte en kommunal uppgift, så det kommer vi inte att göra, säger Göran Dahlström (s), kommunalråd i Katrineholm.

På andra sidan av spektrumet finns Nyköping, där kommunen valt att stå för hela hyran för Röda Villan, där drygt hälften av EU-migranterna i staden fått en sängplats.

– Det är egentligen inte en kommunal uppgift. Men när frivilliga krafter ser att EU-migranter inte har tak över huvudet så tycker vi att det är viktigt att stötta dem som är beredda att ta ett ansvar, säger Urban Granström (s), kommunalråd.

”Som att vara i paradiset”

I Katrineholm har Samir och de andra EU-migranterna fått hjälp av privatpersoner och Svenska Kyrkan, och får därmed spendera den här vintern i en stuga med element.

– För mig känns det som att vara i paradiset. Du har en säng att sova i och ett bord att sitta vid. Och du har en dusch och en toalett. Vad mer kan man önska sig, säger Samir.

Bara hälften har varmt boende

SVT Sörmland har ringt runt till länets olika församlingar för att ta reda på hur boendesituationen för EU-migranter ser ut. Nedan följer en lista med det beräknade antalet EU-migranter i varje kommun, och hur många av dem som fått hjälp med ett varmt boende i vinter.

Eskilstuna: 34 – 67 personer (0 under tak)

Strängnäs: 40 personer (alla under tak)

Nyköping: 35 personer (16 under tak)

Katrineholm: 20 personer (alla under tak)

Gnesta: 7-8 personer (alla under tak)

Trosa: 5 personer (alla under tak)

Oxelösund: 3 personer (alla under tak)

Flen: Ingen uppgift

Vingåker: Ingen uppgift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.