Etnologen Daniel Bodén samlar in ungdomarnas bilder och bloggar. Foto: Robin Persson/SVT

Här är projektet som skriver in ”mobilgenerationen” i historieböckerna

Publicerad

För att den generation som nu växer upp, i en nästan helt digitaliserad tillvaro, inte ska glömmas bort så krävs åtgärder. Det menar etnologen Daniel Bodén på Arkiv Sörmland som börjat jobba med en historisk insamling.

Det som förr gjorde avtryck i exempelvis mötesprotokoll, brev och dagböcker cirkulerar idag på nätet i sociala medier och på bloggar, vars lagringsplatser är besvärliga att komma åt och som över tid troligen kommer att raderas.

Vill få in fotografier

Arkiv Sörmland jobbar just nu med att få ungdomar i Sörmland att dela med sig av sina bilder från vardagen så att de kan bevaras för eftervärlden. Framförallt är det digitala fotografier arkivet önskar få in, men man kan även skicka in adressen till blogg som då bevaras.

– Vi försöker få dem att förstå det kulturella värdet i deras värld och få med dem i vårt jobb, säger Daniel Bodén.

LÄS MER: Lokal arkivpärla kan prisas

Daniel Bodén reser under sommaren länet runt för att på möta ungdomar på torgen och berätta om uppdraget han fått. De får information och ett visitkort med kontaktuppgifter så att de kan skicka in bilder om de vill.

– Det är helt fritt vad de skickar in, fotografen väljer själv vad som är relevant. De får själva visa upp sin del av Sörmland just nu, säger etnologen Daniel Bodén.

”Tycker det är intressant”

Natalia Jelesic, 17 år. Foto: SVT

På torget i Katrineholm visar han för två unga tjejer upp en svartvit bild på torget för 100 år sedan och en konversation sätter igång. 17-åriga Natalia Jelesic kan tänka sig att bidra med bilder till arkivet.

– Jag tycker det är väldigt intressant och det blir väl lärorikt för de som ska titta på det sen. Så att de kan få en återblick, säger Natalia Jelesic.

Arkiv Sörmland

Arkivet är baserat i Eskilstuna och arbetar med att vårda och bevara handlingar från exempelvis föreningar, stiftelser, press och privatpersoner.

Arkiv Sörmland bildades 2013 efter en sammanslagning av Föreningsarkivet och Företagens arkiv i Sörmland.

Nominerades i våras till utmärkelsen ”Årets arkiv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.