Foto: SVT/TT

SD-politiker från Sörmland: ”Koldioxiden påverkar inte klimatet”

Uppdaterad
Publicerad
Sverigedemokraten Bertil Malmberg, regionfullmäktigeledamot i Sörmland, anser att det är ovetenskapligt att skylla klimatförändringar på koldioxid.

79-årige Bertil Malmberg från Trosa sitter i Sörmlands regionfullmäktige på ett mandat för Sverigedemokraterna.  Inför dagens fullmäktigesammanträde argumenterar han i en motion för att Region Sörmlands hållbarhetsprogram görs om.

Programmet grundar sig på FN:s klimatrapporter och har ambitionen att kraftigt minska Region Sörmlands utsläpp av koldioxid. Men Bertil Malmberg har en helt annat uppfattning.

– Koldioxiden påverkar inte klimatet. Att skylla allt på koldioxiden, det är fullständigt infantilt, det är ovetenskapligt, säger Bertil Malmberg till P4 Sörmland.

Regionstyrelsen föreslår att Malmbergs motion avslås.

Går emot partilinjen

”När världens länder gemensamt arbetar för en hållbar framtid ingår naturligtvis också regioner och kommuner”, skriver regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) i ett svar på Malmbergs motion.

Enligt Sveriges Radio kräver Monica Johansson svar från SD:s partiledning i Sörmland om de står bakom motionen.

Bertil Malmbergs inställning går emot Sverigedemokraternas partilinje i klimatfrågan. På SD:s sajt går att läsa att partiet inte motsätter sig Paris-avtalet och att Sverige, i enlighet med internationella överenskommelser, bör minska utsläppen av växthusgaser.

Sverigedemokraternas länsordförande i Sörmland, Anton Berglund, säger till SVT att han står bakom motionen från Bertil Malmberg.

– Målet i hållbarhetsprogrammet om att vi ska nå 100 procent förnyelsebar energi till 2023 är inte realistiskt. Jag skulle hellre se ett mål som faktiskt är nåbart.

Vad anser du är ett realistiskt mål?

– Det är jag inte rätt person att svara på. Det är något som tjänstemännen får titta på, säger Anton Berglund.

Anton Berglund ifrågasätter om Sveriges Radio framställt Bertil Malmbergs citat på ett korrekt sätt.

– Jag hörde att han var kraftigt klippt. Jag ska prata med Bertil och se exakt vad han sagt men att människan har påverkat klimatet det tror jag är ställt utom allt rimligt tvivel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer