Hur har det varit sedan tiggeriförbudet infördes i Katrineholm? Hör stationsbefäl Anders Carlsäter berätta. Foto: SVT

Inga tiggeriböter utfärdade av polisen i Katrineholm

Publicerad

Av de 14 kommuner som har någon form av tiggeriförbud är det bara i Eskilstuna som det har utfärdats böter. I Katrineholm har tiggarna flyttat sig från de delar av staden där det är förbud, utan att polisen har behövt ta till böter.

Den 1 augusti 2019 infördes ett tiggeriförbud i de centrala delarna av Katrineholm. En tid senare utökades även förbudet till Lövåsen. Sedan dess har de personer som tigger i Katrineholm flyttat till andra platser utanför stadskärnan.

Polisen kan bötfälla den som tigger på platserna där det är förbjudet, men detta är inget som man har behövt göra, berättar stationsbefäl Anders Carlsäter.

Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm, är nöjd med utfallet och kommer inte vilja ta bort eller utöka förbudet.

– Centrum och Lövåsen är de platser vi vill ha. Men sedan är det klart att vi inte vill att någon ska tigga över huvud taget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.