Trosa kommun publicerade hemliga personuppgifter om 21 personer

Uppdaterad
Publicerad

I fem dagar låg sekretessbelagda personuppgifter för totalt 21 personer, i form av namn, personnummer och vårdinsats ute på Trosa kommuns hemsida. Dessutom ska de sekretessbelagda uppgifterna mejlats i en kallelse till vård och omsorgsnämnden.

I samband med att en kallelse till vård- och omsorgsnämnden skickades ut ska sekretessbelagda uppgifter för personer med olika former av vårdinsatser av misstag hamnat i kallelsen.

Mänskliga faktorn

– Det här är naturligtvis jätteolyckligt och vi kan bara beklaga att vi gjort fel, i det här fallet handlar det om den mänskliga faktorn, säger Nadja Furuberget Skog, överförmyndarhandläggare Trosa kommun.

Normalt är samtliga personuppgifter alltid avidentiferande och ersatta med ett nummer.

– Vi har sett över våra rutiner och system,  till exempel genom att ha vissa förvalsinställningar som ska förhindra att detta kan ske igen.

Vet inte hur många som sett de känsliga uppgifterna

Kommunen vet inte hur många som har tagit del av de känsliga uppgifterna.

– Det går att se fyra enskilda besök på hemsidan, tre från personer som jobbar inom nämnden och ett besök som inte kunnat identifieras. Vi vet inte hur många som sett kallelsen vi skickade ut. Direkt efter att misstaget uppdagades skickades mejl till personerna på sändlistan där de ombads radera kallelsen.

På sändlistan fanns bland annat representanter från fackförbund, en radiostation, en tidning och andra funktioner i kommunen.

Trosa kommun har lex Sarah-anmält händelsen, även en anmälan till datainspektionen är gjord.

Samtliga 21 berörda personer vars sekretessbelagda uppgifter röjts är infomererade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.