Snart kommer de nationella proven inte längre att skrivas för hand. Foto: TT

Sju skolor i Sörmland testar digitala nationella prov

Publicerad

100 skolor runt om i landet ska testa digitala nationella prov. Sju av dem finns i Sörmland.

Det är Skolverket som genomför försöket mellan 2018-2021. Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att digitalisera alla nationella prov till år 2022 och innan dess ska skolornas förutsättningar att kunna genomföra det här undersökas.

Bland annat ska den tekniska lösningen och skolans arbetsrutiner kring digitala nationella prov testas.

”Hundratals elever påverkas”

– Digitaliseringen av nationella prov är ett av de största it-projekt som genomförts i landet och samtidigt en stor förändring av arbetssätt på skolorna. Tusentals skolor och hundratusentals elever påverkas. Vi måste säkra att de digitala nationella proven blir användarvänliga, rättssäkra och att de stöttar betygssättningen. Därför är den här försöksverksamheten så viktig, säger Karin Hector-Stahre, projektledare på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Sörmländska skolorna som deltar

De sju skolorna i Sörmland som deltar i testverksamheten är Kyrkskolan i Trosa, Hällberga skola F-6 i Eskilstuna, Elteknikbranschens gymnasium i Nyköping, Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, Europaskolan i Strängnäs, en gymnasial vuxenutbildningsenhet i Flen och Järvenskolan Tallås i Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.