Den potentiellt livsfarliga diarrén drabbar främst de som tar antibiotika och är över 50 år. Foto: Christine Olsson/TT

Sökes: Testpersoner för att stoppa livsfarlig diarréattack

Uppdaterad
Publicerad

För att förebygga aggressiv diarré testas nu ett nytt vaccin på sjukhus runt om i världen. Mälarsjukhuset i Eskilstuna är ett av de svenska sjukhus som deltar i studien och söker nu försökspersoner.

Bakom studien står ett stort amerikanskt läkemedelsföretag och den gäller bakterien Clostridium difficile. Det är en bakterie som två procent av personer som fyllt 50 bär på.

– Den ställer inte till så mycket för det mesta. Men tar du antibiotika kan det slå ut många andra goda bakterier och då kan Clostridium difficile tar över och då blir det diarré. Det är en allvarlig diarré som man till och med kan dö av, säger Lars Rombo, överläkare på Mälarsjukhuset.

16 000 personer deltar

Detta vill man få stopp på med det nya vaccinet som nu ska testas på 16 000 personer världen över. I Sverige

Lars Rombo, överläkare. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

hoppas man att några hundra ska delta och i Eskilstuna siktar man på 100 personer.

För att delta i studien ska man ha fyllt 50 och antingen nyligen fått antibiotika eller ha en relativt tät kontakt med sjukvården.

Hälften är placebo

– Den grupp som inte kan vara med är de som redan har problem med sin tarm, säger Lars Rombo.

Det är bara hälften av de som väljer att delta i studien som får vaccinet, resten får koksalt som placebo. Man ger tre doser vaccin i en över arm och för att få fram svar på om vaccinet fungerar ska blod- och avföringsprover, som tas under pågående studie, analyseras.

Tar flera år

I förra veckan drog Mälarsjukhuset igång studien och redan har 30 personer anmält sig frivilliga. Men det är ännu långt kvar innan man ser något resultat.

– De ska bära på vaccinet i fyra till fem år. Sedan ska det analyseras, säger Lars Rombo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.