Sjuksköterska blir av med legitimationen – var knarkpåverkad på jobbet

Publicerad

En sjuksköterska i Eskilstuna har fått sin legitimation återkallad efter att ha varit påverkad av droger på jobbet. Beslutet har tagits av HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Det var i april förra året som IVO, inspektionen för vård och omsorg, fick in en anmälan mot sjuksköterskan i Eskilstuna. Enligt anmälan hade personen vid ett tillfälle upplevts som påverkad på sin arbetsplats hos Eskilstuna kommun.

Samma dag hade enhetschefen ett samtal med sjuksköterskan där det framkom att personen tagit droger under två månader. En provtagning genomfördes också där det framkom att sjuksköterskan hade använt olika former av opiater.

IVO gjorde en anmälan mot sjuksköterskan. Trots upprepade försök fick IVO inga svar från sjuksköterskan om inställningen till anmälan.

Resultatet är att HSAN nu beslutat att återkalla sjuksköterskans legitimation eftersom personen inte bedöms som lämplig att utföra yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.