Foto: TT

Sköterska röjde klamydiasmittad – döms för brott mot tystnadsplikten

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska i Sörmland döms till 50 dagsböter efter att ha röjt identiteten på en patient i samband med smittspårning av klamydia.

Sköterskan fick i uppdrag att göra en smittspårning utifrån de sexkontakter som en klamydiasmittad man berättade att han hade haft. Utifrån namnen han uppgav sökte hon på Hitta.se.

Fel kvinna

En kvinna som blev uppringd av sköterskan ställde sig helt oförstående till såväl ärendet som till namnet på den smittade mannen, som sköterskan uppgav trots sekretess. Kvinnan kände överhuvudtaget ingen man med det namnet, och reagerade på att sköterskan sa hans namn till henne.

Kvinnan tog då kontakt med den smittade mannen, som för tingsrätten berättade att han blev chockad över att hans identitet hade röjts. Dessutom för en annan kvinna med samma namn än den han hade uppgett i smittspårningen.

Böter och skadestånd

Tingsrätten konstaterar att sköterskan jobbat länge inom vården och vet att sjukvårdssekretessen innebär att man inte får röja patientens namn. Det framgår dock att hon inte fått utbildning i smittspårning, vilket rätten menar säkert har spelat in. Slutsatsen är att det handlar om oaktsamhet, men att sköterskan borde vara van att hantera känsliga uppgifter.

Sjuksköterskan döms förutom till dagsböter även att betala 5000 kronor i skadestånd till mannen vars identitet hon röjde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.