Skarp kritik mot kommunen efter Josefins självmord

Publicerad

Eskilstuna kommun får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg för hur de hanterade vården av 14-åriga Josefin, flickan som omplacerades över 30 gånger innan hon tog sitt liv.

Josefin omhändertogs som ettåring av socialtjänsten i Eskilstuna. Efter det blev hennes liv till en karusell av flyttar och omplaceringar. Hon flyttades mellan behandlingshem, statlig institutionsvård och psykvården. Ofta fick hon bara stanna några veckor på samma ställe. Orsaken var att ingen vårdgivare ville eller upplevde sig kunna ta hand om henne.

– Det känns som om alla bara vill bli av med henne, sa hennes bonusmamma i samband med att SVT granskande fallet.

Tog sitt liv

Under sitt liv hann Josefin med att flyttas över 33 gånger. Då räknas inte de ständiga turerna ut och in på psykvården. Hösten 2017, endast 14 år gammal, tog hon sitt liv.

Efter SVT:s och andra mediers granskning valde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att utreda fallet. Nu är utredningen klar, och myndigheten riktar skarp kritik mot hur Eskilstuna kommun skötte vården av Josefin. Myndigheten menar att Josefin inte fick den vård hon haft rätt till.

Håller med om kritiken

Något som kommunen själva instämmer med.

– Det behövs en mer samordnad och sammanhållen vård. Vi har ett konsultföretag som gjort en stor granskning av flera ärenden i kommunen, den kommer att presenteras i veckan, säger Mehmed Hasanbegovic.

IVO kräver att Eskilstuna kommun ska vidta åtgärder för att säkerställa att linkande vårdinsatser sker på sådant sätt som är bäst för barnen. Kommunen har nu till och med den 6 juli på sig att visa att man vidtagit nödvändiga åtgärder.

Även Barn- och ungdomspsykiatrin (BU)P) i Sörmland får kritik av IVO för hur man hanterat vården av Josefin. Enligt IVO har BUP varit för kortsiktiga i sitt tänk och aldrig upprättat någon bra och långsiktig plan tillsammans med Eskilstuna kommun.

Josefin är ett fingerat namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet