(S)karp kritik mot neddragningar av assistanstimmar

Uppdaterad
Publicerad

Översynen av LSS och assistansersättningen och den nya tolkningen av reglerna har fått orimliga konsekvenser. Det anser ledande socialdemokrater i Eskilstuna och pekar på fall där assistans minskat kraftigt eller helt upphört.

– Det är inte bra att skapa en oro för så många människor, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Neuroförbundet i Eskilstuna håller med.

Kritik mot nya assistansregler

– Det är katastrof för många när man sänker timmarna för assistans, säger Kenneth Lindgren, vice ordförande för Neuroförbundet i Eskilstuna.

”Har inte en chans att klara sig”

För nitton år sedan drabbades Kenneth Lindgren av MS. Idag är han helt beroende av personlig assistans dygnet runt och har inte drabbats av några neddragningar. Men han har kontakt med flera som fått sina assistanstimmar minskade eller indragna.

– De är ungefär som jag, de har inte en chans att klara sig, säger Kenneth Lindgren.

Kostnaderna för LSS och assistansersättningen är för höga anser regeringen, och Försäkringskassan har fått i uppdrag att se till att de inte fortsätter att öka.

”De har dragit alla över en kam”

Det är framförallt fusket med ersättningen man vill komma åt.

– De har dragit alla över en kam, de har räknat med att alla mer eller mindre fuskar. Det är klart att det finns en grupp som utnyttjar det hela, men det är bara några procent, säger Kenneth Lindgren.

Brev till Åsa Regnér

Ledande socialdemokrater i Eskilstuna, bland andra Jimmy Jansson och Mikael Edlund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, framför nu sin kritik i ett brev till Åsa Regnér (S), som är den minister som är ansvarig för assistansersättningen.

– Att jag kritiserar mitt eget parti beror på att jag företräder i första hand Eskilstunabor. Och om de är oroliga tar jag gärna på mig ansvaret som partiföreträdare att framföra det till regeringen, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet