• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Hundratals resenärer har samlats i tillbyggnaden mittemot terminalerna för att värma sig och invänta besked om sina avgångar Foto: Robin Persson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skavsta evakuerades efter misstänkt väska checkats in

Delar av Skavsta flygplats evakuerades på söndagen efter att polisen upptäckt en väska som misstänktes innehålla spår av ett explosivt pulver. Polisen meddelade senare att väskan inte innehöll något explosivt och att väskans ägare inte är misstänkt för något brott.

Vid 08.30-tiden gav flygplatsens säkerhetssystem utslag när en kvinna skulle checka in sin väska på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Säkerhetssystemet visade att det fanns spår av någon typ av explosivt eller brandfarligt pulver, berättar polisen.

En stor del av terminalen evakuerades, och incheckningen var under flera timmar stängd. Ankommande plan kunde dock landa som vanligt.

Äldre dam misstänkt

En dam i 75-årsåldern identifierades som väskans ägare och togs in på förhör av polisen, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Hon var dock samarbetsvillig och samverkade med polisen.

Finns det något uppsåt bakom det här?

Inte som jag förstått det. Hon verkar omedveten om pulvret, säger polisens vakthavande befäl Anette Wilhelmsson.

Inget explosivt – men stora förseningar

Polisens bombtekniker kom till platsen och hade strax innan 14.00-tiden flyttat den aktuella väskan till en annan plats inne på flygplatsen, och incheckningen kunde därmed återupptas. På grund av pådraget har flera flighter dock fått stora förseningar.

– Det är väl ett par timmars försening på de första flighterna, men vi hoppas kunna hämta in detta, säger Joakim Lindholm, operativ chef på Skavsta.

Vid 16.00-tiden meddelade polisen att det inte fanns några spår av något explosivt i väskan.

– Det finns ingenting bland hennes tillhörigheter som är farligt och kan explodera, säger Anette Wilhelmsson, som dock inte kan säga exakt vad för sorts pulver som varit orsaken till misstankarna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer