De flesta skidbackar i Sörmland räknar med att kunna öppna under säsongen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Då öppnar skidbackarna nära dig

Uppdaterad
Publicerad

Trots det milda vädret kommer de flesta skidbackar i Sörmland att kunna öppna upp i helgen.

Vilstabacken

Under fredagen invigdes en ny skidlift i Vilstabacken i Eskilstuna kommun. Med sin 198,24 meter är det den längsta liften som Sörmland har att erbjuda.

Under helgen välkomnas allmänheten mellan klockan 10 och 16 att provåka både den nya liften och den sedan tidigare förlängda slalombacken.

Malmabacken

Malmköpings skidbacke med två nedfarter kommer att öppnas upp under lördagen och allmänheten kan åka varje helg och tisdag kväll. Under vissa veckor kommer även åkning på torsdagskvällarna att vara möjligt.

– Intresset har varit väldigt stort men när regnet kommer tror många att det är stängt, säger Jon Philipson, ordförande i Malmköpings Alpina skidklubb, som hoppas på besökare trots det milda vädret.

Båsenbergabacken

Båsenberga i Vingåkers kommun kommer också att öppna upp skidbacken för allmänheten under den kommande helgen. Fyra av fem nedfarter kommer att hållas igång.

Klubben har jobbat mycket med att coronasäkra anläggningen och bestämt sig för att inte släppa in några åkare när parkeringen är full.

– Vi räknar med att det blir fullt nu i helgen. Vi ser bara på förbokningen av skiduthyrningen att det är stort tryck. Är det nån gång man hoppas på att fler anläggningar är igång samtidigt så är det nu, säger Niklas Ericsson, ordförande Båsenberga Slalomklubb.

Klubben har fått beviljat bidrag för att kunna bygga en ny ankarlift för att ersätta den nuvarande från 1985. Arbetet påbörjas efter säsongen och tanken är att den nya liften som blir 290 meter lång ska invigas nästa säsong.

Spökbacken

Skidbacken i Katrineholm kommer inte att kunna öppna som planerat till helgen.

– Vi hoppas att det ska bli kallt igen under nästa vecka så att vi kan spruta klart. Vi behöver ha igång kanonerna ett par dygn till för att kunna få åkbart i backen, säger Jani Heikkinen, ordförande Spökbacken alpina skidklubb.

Ryssbergens slalombacke

Inte heller Ryssbergen i Nyköpings kommun med sina tre nedfarter kommer att kunna öppna till helgen.

Planen var att pista ut snön under fredagen för att kunna öppna till helgen men plusgrader ställde till det. Nu hoppas klubben på kyla under nästa vecka för att kunna öppna en del av backen till nästa helg. Kommer det dessutom mycket snö kommer hela backen att kunna öppnas upp.

Trosabacken

Skidbacken i Trosa kommun kommer inte att ha sin verksamhet igång under den här säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.