Skillnader i antalet våldtäktsåtal

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland och Västernorrland toppar antalet åtal.

Det är stora skillnader mellan landets polisdistrikt om en anmäld våldtäkt resulterar i ett åtal eller inte.

Nu vill Rikspolisstyrelsen försöka jämna ut skillnaderna och öka uppklarningen.

I Sörmland och Västernorrland väcks åtal i över 50 procent av de anmälda våldtäktsfallen. I Västerbotten är motsvarande siffra bara 10,5 procent – lägst i Sverige. Snittet för hela landet var 20,7 procent, enligt siffror från Brå för 2010-2012, skriver Metro.

Rikspolisstyrelsen har dock inlett en studie som syftar till att jämna ut och öka uppklarningen över landet. Enligt tidningen tyder mycket på att sexualbrottsutredningar hanteras olika i de 21 polisdistrikten och att det behövs en kompetenshöjning.

– Det kan handla om prioriteringar och attityder – allt från hur man bemöter och förhör brottsoffer och misstänkta till hur brottet bedöms och prioriteras i förhållande till andra brott, säger kriminalkommissarie Eva von Vogelsang, som leder studien, till Metro.

Såväl poliser, åklagare som experter inom kriminalteknik arbetar med studien.

– Vi ska hitta fakta som kan skapa enhetliga metoder när det gäller till exempel förhör, men inte minst spårsäkring och kriminalteknik, som många gånger kan vara avgörande för en våldtäktsutredning, säger hon.

Fakta

Åtal efter våldtäktsanmälan

Högst andel åtal:

Sörmland: 52,6 procent

Västernorrland: 50,1

Kronoberg: 29,1

Östergötland: 26,7

Lägst andel:

Västerbotten: 10,5

Västmanland: 10,7

Örebro: 11,6

Uppsala: 11,9

Riksgenomsnitt: 20,7

Siffrorna visar andelen som gick till åtal 2010-2012 efter anmälningar om våldtäkt och grov våldtäkt, inklusive våldtäkt mot barn. Eftersläpningar från tidigare år kan förekomma. Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå), Metro (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.