Vid 15:20-tiden hade vattenbombplanen avslutat sin insats och släckningsarbetet fortsatte på marken. Foto: Robin Persson/SVT

Skogsbrand i Strångsjö – vattenbombplanen klara på platsen

Uppdaterad
Publicerad

Vid 12-tiden på onsdagen fick Västra Sörmlands räddningstjänst larm om en skogsbrand väster om Strångsjö utanför Katrineholm. Det brinner på ett svårtillgängligt kalhygge och räddningstjänsten fick kalla in hjälp från Skavsta flygplats i Nyköping.

Ett tiotal brandmän arbetar på plats med släckningsarbetet. De fick hjälp att hitta branden med hjälp av brandflyg, eftersom den låg i skogen. Den svårtillgängliga platsen gör också att det är oklart hur stort område det rör sig om.

Det finns inga byggnader i området och därmed ingen fara för människors hälsa och liv, men inre befäl Mikael Kalered är orolig för att branden ska sprida sig snabbt om de inte lyckas släcka den snart. Därför har brandflyg kallats in för att vattenbomba.

– Det är fruktansvärt torrt. Jag hoppas att det blir ett eldningsförbud till helgen för det kan bli stora konsekvenser av en brand, säger han.

Vid 15:20 var vattenbombningen avslutad och arbetet fortsätter nu med slang och personal på marken. Enligt räddningstjänsten kommer markägaren ta över bevakningen under kvällen och natten.

SMHI varnar

SMHI utfärdade under tisdagen en varning om risk för skogsbrand i södra Sörmland, samt ett meddelande om höga temperaturer på onsdagsmorgonen. Det senare är inte formellt en varning, men kan komma att bli det om temperaturen stiger ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.