Helikoptrar kallades in till skogsbrand i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i skogen nordost om Nävekvarn utanför Nyköping. Branden har pågått sen torsdag eftermiddag. Under natten till fredag är branden fortfarande inte under kontroll.

– Vi förbereder för en kraftsamling på morgonen, säger Martin Wend, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten larmades om branden vid lunchtid på torsdagen och det rör det sig om ett skogsområde på över 20 hektar.

Vid 21:25 på torsdagen var branden fortfarande inte under kontroll, men de helikoptrar som anslutit till brandbekämpningen har gett bra effekt, meddelar räddningstjänsten.

– Hela vår organisation deltar i släckningsarbetet, plus förstärkning från Södertörns brandförsvar och utöver det hjälper lantbrukare till med vattentankar, säger Thomas Ydrenius vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Under natten till fredag har 15 man varit på plats för att förbereda inför morgonens släckningsarbete. Branden är ännu inte under kontroll, och räddningstjänst har svårt att säga en prognos över när den kan tänkas vara släckt.

– Det är svårt att  veta. Det är väder och vind som avgör ganska mycket i dag. Men vi kämpar på, säger Martin Wend, räddningschef i beredskap.

Kommunen: Åk inte till platsen

Vid 17-tiden anslöt två helikoptrar till släckningsarbetet.

Det ska i nuläget inte vara någon fara för fastigheter som finns i området i närheten av branden.

Kommunen ber via sin hemsida allmänheten att inte åka till platsen, eftersom det kan försvåra för räddningstjänstens framkomlighet.

Sörmlandskustens räddningstjänst skriver på sin hemsida att rök och lukt från branden kan synas och kännas bort mot Jönåker och Ålberga eftersom det blåser sydostligt.

Det brinner i ett skogsområde just väster om Koppartorp. Foto: SVT grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.