Inte kan man tro att Skogsmulle nu blivit 60 år. Foto: Anders Wiklund/TT

Skogsmulle fyller 60 år – men ledarbrist hotar verksamheten

Publicerad

Sedan 50-talet har barn fått vara ute i naturen tillsammans med Skogsmulle.
Men för få ledare riskerar att utrota verksamheten på en del orter.
– Vi har många fina minnen med Skogsmulle, så det vore synd om våra små barn inte skulle få uppleva det, säger Lotta Asplund, ordförande i Friluftsfrämjandet i Katrineholm.

Skogsmulle är en filur som bor i skogen, men han klarar sig inte helt på egen hand. För att kunna städa och ta hand om naturen behöver han barnens hjälp. I år fyller han 60 år och det firas på flera ställen runt om i Sverige.

På söndag ordnar till exempel Friluftsfrämjandet i Katrineholm en mängd olika aktiviteter. I Ramsjöhult slås ett stort militärtält upp, där det blir sagoläsning för de minsta.

Problem att hitta ledare

Hinderbana, tipspromenad, bågskytte och korvgrillning är också några saker som står på schemat. Självklart kommer Skogsmulle att vara på plats.

I dag är det enbart en förskola i Katrineholm som har skogsmulleverksamhet, då det är brist på ledare.

– Vi har många barn som vill vara med. Det vi har problem med är ledare. Vi skulle kunna ha skogsknoppar, skogsknyttar, skogsmullar och strövare om vi hade tillräckligt med folk till det, säger Lotta Asplund, ordförande i Friluftsfrämjandet i Katrineholm.

Såhär kan ett vanligt äventyr med Skogsmulle i Katrineholm se ut. Foto: Friluftsfrämjandet

”Många fina minnen”

Men en ny grupp kommer att starta senare i höst eller i vår, då verksamheten har lyckats hitta en ny ledare.

Lotta Asplund hoppas att skogsmulle kommer att leva kvar framöver.

– Det hoppas jag verkligen att han kommer att göra och det tror jag också, men kanske inte på alla lokalavdelningar på grund av ledarbristen. Vi har många fina minnen med skogsmulle, så det vore synd om våra små barn inte skulle få uppleva det.

Dubbelt firande

När barnen träffar Skogsmulle sjunger de sånger och är ute i naturen. Vid varje tillfälle brukar det vara ett speciellt tema, som till exempel skräp då barnen får lära sig varför de inte ska kasta vissa saker i skogen.

– Jag tycker att det är viktigt att man får lära sig om naturen och allt som har med miljön att göra. Det är ett fantastiskt ställe att vara på och det är inte så många som kommer ut i skogen i dag, säger Lotta Asplund.

Förutom Skogsmulles 60-årsdag firar också Friluftsfrämjandet 125 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer