Skola uppmanar elever att inte fasta under ramadan

Publicerad

Årbyskolan i Eskilstuna har en stor andel elever som fastar under den muslimska fastemånaden ramadan. Men skolan avråder nu eleverna från att fasta under skoltid.

– Det har varit så varmt i år och så ska man klara av skolarbetet så vi har sagt att vi tycker att det är bra om eleverna faktiskt kan dricka vatten under dagen. Sen är det här upp till var och en, säger läraren Agneta Metander.

Brev till föräldrar

Föräldrar till barnen i skolan har sedan tidigare fått hem information hemskickat från skolledningen inför årets ramadan. Enligt läraren Agneta Metander så har dialogen mellan skolan och föräldrarna varit bra.

– Vi har inte fått några klagomål eller något så vi tolkar det som att allt har gått bra.

Men hur mår eleverna?

– De första dagarna kan de vara lite trötta men många säger att de ändå är ganska pigga. Jag är i imponerad av hur de klarar det här, säger hon.

”Många frågor hur jag orkar”

SVT Nyheter Sörmland har pratat med elever på skolan som gör olika under fastemånaden ramadan.

– Min mamma vill inte att jag ska fasta för att jag ska kunna koncentrera mig men jag vill fasta eftersom att fastan är en del av min religion, säger femteklassaren Nishau Ali.

Men är det inte svårt att fokusera?

– Jag kan koncentrera mig även fast jag inte äter och dricker. Men många av mina kompisar frågar hur jag orkar.

Men hennes klasskamrat Hawraz Kareemi fastar inte.

– Jag har problem med magen och det blir svårt för mig men jag kommer att fasta när jag blir äldre, säger hon.

Förstår brevet

Både Nishau och Hawraz förstår varför skolan skickade ut brevet men de tycker ändå att valet ligger hos barnen.

– Skolan tror nog att man inte kan koncentrera sig under lektionerna men jag tycker ändå det är vårt val om vi ska göra det eller inte, säger Nishau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.