Det var efter skolgymnastiken, i omklädningsrummet, som Adam utsattes för ett grovt övergrepp på toaletten. Foto: SVT Grafik

Våld har blivit vardag för eleverna i Fröslunda

Uppdaterad
Publicerad

Adam blev kissad på av en annan elev efter skolgymnastiken.

Anna fick sina byxor neddragna och blev juckad emot inför alla elevers åsyn.

Både gick på Fröslunda-Skjulstaskolan när de utsattes för övergreppen.

En skola där våld och mobbning är så vanligt att grannar som SVT talat med kallar den för ”slagsmålskolan”.

Den svenska skolan ska vara likvärdig. Det innebär att alla elever, oavsett social bakgrund, ska ha samma rätt att utvecklas och lyckas i skolan. Så är det inte i dag, visar en granskning som SVT Nyheter Sörmland gjort.

Läs mer: Anna utsattes för sexövergrepp inför sina klasskamrater

Slagsmålsskolan

Fröslundaskolan (med elever från förskoleklass till årskurs 3) och Skjulstaskolan (årskurs 4 till 6) ligger i ett socialt utsatt område i Eskilstuna. Där uppnår inte ens hälften av eleverna godkänt i svenska som andraspråk. Var tredje klarar inte matten och lika många klarar inte kunskapskraven i engelska.

Bara några kilometer bort ligger Skogstorpsskolan. Där uppnår samtliga elever i årskurs 6 godkänt i alla ämnen.

Våldet har skolan i sitt grepp

Men SVT Sörmlands granskning visar att skillnaderna inte stannar där. Fröslunda-Skjulstaskolan har ett värre problem än dåliga betyg: våld.

Läs mer: Förvaltningen erkänner misslyckande

Det syns i dokumentationen av de kränkningar som anmälts på skolan. Förra året anmäldes 179 kränkningar därifrån, långt fler än på någon annan skola i kommunen. Så har det sett ut i flera år.

En del av anmälningarna handlar om elaka ord elever emellan, men fler än hälften handlar om fysiska övergrepp. En jämförelse med andra skolor i kommunen visar att det inte bara är antalet anmälningar som är fler, incidenterna med våld och grovt våld är det också.

SVT har träffat elever som gått på skolan och som märkts för livet på grund av de upplevde.

Blev kissad på

En av dem är Adam. Han mobbades under hela sin skolgång, övergreppen blev värre med tiden. 2014, när han gick på mellanstadiet, hände något som var nära att knäcka honom.

– Han har gått på toaletten efter gymnastiken. En klasskompis rycker upp dörren när han är på väg ut och ställer sig och kissar på honom, säger Adams pappa.

illustration av en pojke som kissar på en annan pojke.

Några månader senare är det dags igen. Adam blir påhoppad och slagen på skolgården. Han påstods ha tittat på en annan elev på ”fel sätt”.

– Jag hittade honom skrikande i hallen. Blod rann från örat. Hans örhänge hade slitits ut, säger hans pappa.

Vägrade gå till skolan

För Adam blev det för mycket. Han vägrade gå tillbaka till skolan. Nu har han bytt skola, men enligt pappan är han fortfarande rädd för att gå ut i området där han bor.

– Han var världens gladaste unge när han började skolan. Men han förändrades. Han går inte längre ut och leker. Han är fortfarande rädd för dem som utsatte honom.

”Har aldrig fått förlåt”

Adams pappa är besviken på hur Fröslunda-Skjulstaskolan hanterade hans sons fall. De underlät att hjälpa honom och tog det inte på tillräckligt allvar, menar han.

Skolinspektionen utredde fallet och konstaterade att skolan brustit i sina åtaganden. Myndigheten beslutade dock att aldrig ingripa. Detta eftersom Adam då redan slutat på skolan.

Någon upprättelse från skolan har Adam aldrig fått menar Adams pappa.

– Han har aldrig fått ett förlåt, han har inte fått någonting, säger han.

Läs mer: Förvaltningen medger att elever kränkts

Kommunen medger misslyckande

Johan Lindeberg, biträdande skolchef i Eskilstuna, säger att kommunen misslyckats med att ge de elever som utsatts för grova övergrepp den skolgång de har rätt till. Samtidigt säger han att statistiken över kränkningsanmälningar kan vara missvisande.

– Har skolan en nolltolerans mot kränkningar och god rutin att anmäla det så resulterar det i ett högre antal kränkningar, säger han.

Men läser man anmälningarna så ser man ju att det förekommer grova övergrepp varje år, inte beror väl det på att man är bra på att anmäla?

– Nej absolut inte, det är naturligtvis så att förekommer kränkningar på Fröslunda. Vi uppmärksammade att det var en hög frekvens därifrån och har påbörjat ett arbete där vi långsiktigt jobbar med att stärka det förebyggande och främjande arbetet på skolan.

Anser du att skolan är likvärdig med andra skolor i Eskilstuna?

– Nej, det är skillnader i tryggheten och kunskapsresultaten, och vi jobbar ständigt för att kompensera skolorna för det och stärka de skolor som behöver ytterligare resurser för att komma på likvärdig nivå.

Adam heter egentligen någonting annat

TV: Se hela det första reportaget i vår granskning här

Kränkningsanmälan – så funkar det

Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom om kränkningar i verksamheten är skyldiga att anmäla detta till rektorn, som i sin tur ska göra en anmälan till huvudmannen som driver verksamheten. Kräkningar kan exempelvis vara nedsättande kommentarer, utfrysning, hot och våld. Skolan ska snabbt utreda situationen och vidta åtgärder.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet