Eleverna hämtar mat i korridoren och äter sedan tillsammans i klassrummet. – Mysigt, tycker femteklassaren Linn Klintdahl. I klippet får du träffa eleverna i 5A och se hur det ser ut när skolmatsalen flyttar in i klassrummet. Foto: Albin Aghamn

Skolans åtgärd mot smittan: Elever får mat till klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas drabbades Djurgårdsskolan i Eskilstuna av ett omfattande coronautbrott och stängde ned. En av åtgärderna man tagit till för att undvika nya utbrott är att elever får äta mat i klassrummen.

I höstas fick Djurgårdsskolan stänga tillfälligt efter att många lärare insjuknat i covid-19. Personalläget var ansträngt och situationen sågs som ett arbetsmiljöproblem som framförallt handlade om att lärare inte kunde hålla fysisk distans i arbetsrum och fikarum.

Den dåvarande rektorn Kerstin Soläng berättade att beslutet om att tillfälligt stänga skolan togs efter en sträng uppmaning från smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

200 äter i klassrummen

En annan åtgärd som infördes var att runt 200 elever dagligen äter mat i klassrummen för att minska trängseln.

Något som på det stora hela fungerar bra och som uppskattas av eleverna.

Matvärdar kör ut maten till korridorer utanför klassrummen och eleverna får hämta varsin portion som de äter vid skolbänken.

I klippet ovan får du träffa eleverna i 5A och se hur det ser ut när skolmatsalen flyttar in i klassrummet – samt höra rektorn Åsa Carnesten berätta om sitautionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet