Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan det bli aktuellt med distansstudier för elever i mellanstadiet? I klippet svarar grundskolechefen Hans Ringström på det. Foto: SVT

Skolchefen om smittoläget i skolan: ”Oerhört allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

En ökad smittspridning och stor personalfrånvaro på grundskolorna i Eskilstuna gör det allt svårare för personalen att bedriva undervisning i skolan. Igår skickades 15 klasser hem enligt nuvarande rekommendationer och grundskolechefen Hans Ringström ser mycket allvarligt på situationen.

– Sjukfrånvaron bland lärare och elever stiger kraftigt, säger han.

Det är framförallt yngre elever inom låg- och mellanstadiet som blivit smittade. Över 400 elever skickades hem igår enligt de nuvarande rekommendationerna som innebär att en hel skolklass skickas hem vid fyra konstaterade covidfall i klassen.

– Det är ett ansträngt läge. 23 procent av våra elever var frånvarande igår och över 400 medarbetare var hemma. De var sjuka eller vabbade, säger han.

Nya rekommendationer imorgon

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo säger till SVT att omikron sprids snabbt inom skolan och att han återigen kommer att ändra de nuvarande rekommendationerna som väntas presenteras vid en presskonferens imorgon.

– Fjärde vågen har ett högt tempo. De lösningar som man planerar för kan snabbt slås ut. Förra vintern hade vi bättre förutsättningar att planera långsiktigt eftersom att smittspridningen var liten bland lärare och elever, säger Hans Ringström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet